کابل فیبر نوری NZ چیست ؟
فیبرهای تک حالته (سینگل مود ) با توجه به خصوصیاتشان به سه sekolah dinasan terbaik گروه دسته بندی می شود ، که مطلوبترین و مدرن ترین نوع آن ها فیبرهای NZ هستند . امروزه به دلیل پر استفاده بودن این نوع فیبرها ، آن ها را به عنوان گروهی جداگانه نیز در نظر می گیرند . eling bening در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع کابل فیبر نوری NZ بپردازیم .

در ابتدا به تقسیم بندی فیبرهای نوری بر اساس اشعه گذرنده می پردازیم :
فیبر نوری تک حالته :
فیبر نوری تک حالته یا همان سینگل مود که دارای تار های نوری ظریف تر نسبت به فیبر نوری چند حالته یا مالتی مود هستند ، برای انتقال اطلاعات در مسافت های طولانی تر مانند پروژه های مخابراتی و جابجایی داده ها در شبکه های موبایل و ….کاربرد دارد.
فیبر نوری سینگل مود بر خلاف چند حالته یا همان مالتی مود این کابل های نوری، برای انتقال اطلاعات در مسافت های طولانی مناسب است و به همین دلیل است که از این کابل ها در پروژه های مخابراتی برای انتقال اطلاعات در شبکه های موبایل و دیتا استفاده می شود.
فیبر نوری چند حالته :
فیبر نوری چند حالته دارای هسته به ضخامت ۵۰ تا ۶۲٫۵ میکرون است که ضخامت هسته در مقایسه با فیبر نوری تک حالته بیشتر است .
کاربرد فیبر نوری چند حالته برای انتقال اطلاعات در فواصل کوتاه مانند یک سازمان است و در پروژه های شبکه مانند دوربین های مدار بسته مورد استفاده قرار می گیرد .
فیبر نوری NZ :
فیبر نوری NZ که مخففNon-Zero dispersion-shifted fiber است و به معنای فیبرهای با پاشندگی منتفل شده و غیر صفر هستند این نوع فیبرها به قصد کاهش مشکل پراکندگی و ضایعات ارایه گردیدند. و نسل آخر رسانه برای لینک های انتقال فیبر نوری سینگل مد مطرح گردیده است .
فيبر هاي نوری تک حالته يا به اختصار (SMF) يا فيبرهاي سينگل مود Singlemode يا فيبر هاي نوري SM :
فيبرهاي نوري تک حالته singlemode ، داراي يك core يا هسته ي بسیار باريك ميباشند كه فقط میتوانند يك پرتو از نور را ارسال کنند . اين نور كمترين اتساع را خواهد داشت و براي استفاده در مسافت های بسيار طولاني و داده هاي ارسالي بالاي چند ده گيگابايت معقول می باشد.
اصطلاح ميكرومتر براي cladding يا پوشش هسته بیان می شود ،كه براي هر دو نوع فيبر هاي تک حالته SingleMode و فيبر هاي چندحالتهMultimode برابر با ۱۲۵ ميكرون است ولی قطر هسته در فيبرهاي تک حالتهSingle mode بین 8 تا 10 ميكرون است .
سرعت انتقال داده ها در فيبرهاي تک حالته singlemode:
سرعت جابجایی اطلاعات با ميزان ضخامت فيبرهاي تک حالته singlemode مرتبط نیست و عامل اساسی كه با سرعت ارتباط مستقيم دارد ضريب شكست نور می تواند باشد ؛كه محاسبه ي ميزان دقيق آن نيز به cladding يا غلاف دور هسته كه ضريب شكست آن از هسته بيشتر ميباشد بستگي دارد .
در فيبرهاي تک حالته single mode پهنای هسته بسيار نازك ميباشد و همين امر باعث میشود كه نور به صورت مستقيم منتشر شود بنابراين نورضعف كمتري دارد و در فاصله هاي طولاني نياز به استفاده از ريپيتر ها ندارد .
فيبرهاي تک حالته singlemode اكثرا با ضخامت هسته و پوشش هسته ي 91/125 ميكرون ميباشند .
فيبرهای تک حالته singlemode اكثرا طول موج 1310 فعاليت ميكنند ؛ و محدوديت در مسافت ندارد، چرا که اين نوع از فيبرها در فواصل طولاني بسيار عالي عمل میکنند .

راه حل NZ -DSF برای مقابله با محدودیت ها
تارهای نوری NZ یا فیبرهای NZ -DSF برای با محدودیت ها و موانع FWM در فیبر DSF فیبر های نوری NZ یا NZ -DSF به این شیوه عمل میکند که λ0 را از هر دو طرف انتهایی باند به طول موج 1550nm انتقال میدهد .
مزایایی که موجب میشود فیبر های NZ -DSF یا همان فیبر های NZ از فیبر های DSF برتر باشند موضوع تطبیق دادن جبران پراکندگی خود از روش پراکندگی یا پاشندگی منسجم و یکنواخت مقدار اندک و پایین در کل مسیر فیبر ، با کمترین اتلاف در 1550nm منتقل میکند و برای سازگاری بیشتر اثرات غیر خطی می باشد که با پراکندگی +ZN D و پراکندگی -ZN D در دسترس است.

تاریخچه فیبر های نوری NZ
اگربه صورت کارشناسی قصد داشته باشیم که مبحث کابل فیبر نوری NZ و تاریخجه آنراتجزیه و تحلیل کنیم به صورت زیربیان میشودکه NZدر دو حالت اولیه مطرح می شود :
+ NZ و – NZ D که هرکدام ازین مدل فیبرهای NZ درطول موجهای پراکندگی صفر λ0 با هم متفاوتند .
فیبرهایNZD + درطول موج nm 1510وفیبرهای NZ D – درطول موج mn 1580پراکندگی صفردارند.
سازگار نبودن λ0 بر طول موج 1550 نانومتر که انتقال در آن صورت می گیرد ، عدم سازگاری چهار موج و دیگر اثرات غیر خطی را بسیار کم می کند و به این صورت کابل فیبر نوری NZ مساله غیر خطی را حل می نماید.
از انواع دیگر ZN میتوان به RS-NZDSF نام برد که دارای شیب کم در تغییر پراکندگی میباشد .
NZ DSF دارای هسته عظیم است که باعث حل مشکل اثر غیر خطی باقی مانده با توان پرتاپ بالا میشود .
در + NZD و – NZD برخی از راه های طولانی انتقال فیبر های نوری جایگزین شدند .
به این صورت که segment هایی با مقوله هایی برای جبران خودپراکندگی خود با پراکنش یکنواخت پایین درپنجره ی حداقل افت طول موج mn1550 عوض کرد .
فیبرهای NZ ای که هم اکنون استفاده می شود ، نسخه ی اصلاح شده در طول موج mn1550 میباشد که دارای شیب پراکندگی میباشد.
برند های رایج فیبر های NZ در ofcfiber.com ، ETK ترکیه میباشد .